Bolivija – 10 stvari koje niste znali

Bolivija je divna zemlja. Šarena, uzbudljiva, za mnoge od nas neotkrivena. Mi Srbi smo poznati po tome da se teško odlučujemo za korak i nepoznato. Biramo obično ista letovališta, iste gradove, iste puteve. Da biste se lakše odlučili na  korak u “nepoznato” donosimo vam 10 stvari koje niste znali o Boliviji.

1. Bolivija ima super vulkan Uturuncu koji se nalazi na granici sa Argentinom i pomera se za dva centimetra svake godine. Stručnjaci veruju da se magma i lava spremaju za veliki prasak ali kada će se to desiti, niko ne zna. Na našu sreću, vulkan je moguće posetiti.

2. Titikaka jezero-Bolivija nema izlaz na more, izgubila ga je u ratu sa Čileom, komplikovana priča. Međutim, Titkaka jezero je zaštitni znak Bolivije i nacionalni ponos.

3. Čisto, uredno i uređeno. Možda ne biste na prvu misao pomislili ali Bolivija je čista i uredna, jako malo smeća može da se zatekne na ulicama. Parkovi su veliki, travnjaci uvek perfektno pokošeni. Tipične kućice iz ovog kraja su zemljane, seljačke kućice često okružene poljanama cveća.

4. Velika ponuda voća. Kao zemlja na jugu, Bolivija je poznata po ogromnim pijacama voća. Šarene tezge pretovarene raznoraznim svežim i mirišljavim voćem oduševiće svakoga. Na pijacama La paz, Sucre, Kopakabana saznaćete i za neke sorte voća prvi put. Nije ni čudo, Bolivija ima mnogo vegetativnih zona i u ovoj zemlji skoro sve uspeva. Od jabuke do manga, preko lubenice i jagode do papaje i limuna. 

5. Oko Tarije na jugu Bolivije nalazi se najviši vinograd na svetu. Grožđe koje se na 3000 metara nadmorske visine gaji pretvara se u vino koje se dobro kotira na internacionalnoj sceni. 

6. Kad smo kod ića i pića, da napomenemo da se u Boliviji odrzava jedan od najboljih karnevala na svetu. Oko 20 hiljada plesača i 10 hiljada muzičara pleše ulicama u čast Device od Sokavona. Maske i kostimi nose se čitav vikend koji je ispunjen odličnim plesovima i performansima.

7. Slana pustinja. Na visini od 3.650 metara nalazi se ogromna površina slane pustinje ispod koje se nalaze ostaci praistorijskog jezera. Ovde ćete doživeti pravu fatamorganu, a ako imate sreće i kiša padne, dobićete jedinstvenu priliku da pogledate u prirodno ogledalo i vidite kako se oblaci preslikavaju na slanoj zemlji.

8. Grad šećer. Beli grad ili Sucre, je glavni grad Bolivije. Ceo pod Unesco zaštitom zbog svoje predivne kolonijalne arhitekture. Iako Sucre u prevodu znači šećer, ovaj grad nije dobio po tome ime već po borcu za slobodu Hose Antonio Sucre-u.

9. Santa Kruz de la Sierra– najveći, najmoderniji i najrazvijeniji grad Bolivije nalazi se nagranici kišnih prašuma, Brazila i Paragvaja. U ovom gradu nalaze se više škole, univerziteti koji grad kroz svoje studente čine živim i pulsirajućim. Istorijski stari grad, odlična klima i kulturna scena ovog grada čine ga obaveznim za posetu. Pored toga tu su spektakularni vodopadi, praistorijski gradovi, ostaci starih kultura i još mnogo toga vrednog posete. 

10. Bolivija je jedna od najlepših i najsigurnijih zemalja južne Amerike. Mesto na kome i oni mladi željni avanture i oni stariji željni sveta mogu mirno da razgledaju i putuju. Bilo da ste tip koji više voli prirodu ili tip koji je više za aktivan, urbani odmor, Bolivija je mesto za vas.

Peru i Bolivija važe za mesto koja ne smete propustiti da posetite. Neki se pak odlučuju za Japan putovanje za potragom drugih kultura, ali Južna Amerika nudi zaista nešto potpuno drugačije.

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.