Stara planina – ne propustite da posetite i tokom leta

Stara planina – interesantna i za letnji odmor

stara planina

Sećate li se Zanimljive geografije i planina na slovo S? Stara i Suva planina. Ove dve planine mnogo su više od samog pojma na papiru i zaslužuju našu pažnju.

U istočnom delu Srbije, na granici sa Bugarskom, prostire se Stara planina. Udaljena je 50km od Pirota, 70km od Niša i 330km od Beograda. Staru planinu, ne bi trebalo da zaobiđu turisti, avanturisti, lovci, ljubitelji prirode. Pripada Karpatsko-balkanskom planinskom luku, koji se prostire od Vrške čuke do Crnog mora. Odlikuje se planinskom klimom i brojnim prirodnim lepotama koje nijedan stanovnik Srbije ne bi smeo da zaobiđe. Posetiocima je najprivlačnija zimi, ali ne smemo zanemariti njene lepote ni tokom drugih godišnjih doba.

Svaki posetilac za sebe može pronaći nešto što će ga očarati. Da li će to biti vodopadi, novi uređeni hoteli i skijališta, mogućnost posmatranja retkih vrsta ptica, pronalaženje i učenje o lekovitim biljkama…. izbor je na vama.

Vodopadi su zaštitni znak Stare planine. Najveći  broj vodopada u Srbiji se nalazi upravo na ovoj planini. Do njih se teško dolazi, samo pravi avanturisti i entuzijasti stižu do njih, jer su sakriveni kao pravi dragulji prirode. Najlepši i najpoznatiji se nalaze na Toplodolskoj i Dojkinačkoj reci.

Dojkinačka reka se u izvornom delu preliva preko crvenog kamenja, a zatim protiče kroz klisuru tipičnu za kraški kraj. U njenoj dolini je selo Dojkinci. Samo su crkva i groblje danas ostali su na starom mestu. Selo Dojkinci, čiji se stanovnici bave pretežno zemljoradnjom, je nadaleko poznato po proizvodnji kačkavalja na tradicionali način. U blizini sela je smešteno desetak vodenica. Planinarski dom u kom je moguće prenoćiti, nekada je bio karaula.

Reka Visočica, po kojoj je ceo deo Stare planine dobio ime Visok, izvire na bugarskoj strani planine, poznata je po brojnim kanjonima koje pravi. Reka Temštica izgradila je uklještene meandre i samim tim nezaboravne prizore za sve posetioce.

Selo Rsovci, predstavlja skriveni dragulj ovog dela Srbije, a poznat je po očuvanoj arhitekturi i neobičnim stenama koje su u  pećinama. U jednoj takvoj pećini smeštena je i crkva posvećena Petru i Pavlu.

Ljubitelji lova imaju na raspolaganju uređena četiri lovišta ukupne površine 60.000ha.

Jedan od najpoznatijih planinskih vrhova, Babin zub je poslednjih godina izgrađen i prilagođen ljubiteljima skijanja. Izgradnjom luksuznih hotela, spa centara, modernih žičara, kao i razvojem seoskog turizma Stara planina se vinula u sam vrh skijaških centara. Najpoznatije ski staze su Sunčana dolina, Konjarnik, Markova dolina i Ravnište.

Letnji meseci na Staroj planini idealni su za pešačenje, planinarenje, bicikizam ili paraglajding. Ljubitelji adrenalina ovde mogu da istraže svoje granice i otkriju čari koje ova planina nosi. Bitno je napomenuti da je planina najvećim delom pomerena od glavnih puteva što je dovelo do toga da očuva svoje prirodno bogatstvo.

Ukoliko letovanje ipak želite da provedete negde da se rashladite i uživate u netaknutoj prirodi onda je ovo destinacija za vas. A za ljubitelje mora i leškarenja na plaži tu su Turska (https://barcino.travel/turska), Egipat letovanje ili možda Grčka.

This entry was posted in Leto, Planinarenje, Srbija. Bookmark the permalink.