Saveti za uspešno zimovanje sa decom

skijanje sa decom

Nije retka pojava da roditelji imaju strah od hladnoće i toga da im se dete prehladi na zimi. Iz tog razloga decu radije vode u zagušljive igraonice nego na planine i svež vazduh. To je naravno velika zabluda. Deca više od svega vole sneg, zimske čarolije i igranje u snegu. Odbacite predrasude i prvom prilikom odvedite dete na zimovanje, videćete da ćete se vratiti odmorniji i zdraviji.

Evo par saveta koji će vam pomoći da se lepo provedete na zimovanju sa detetom. 

Izolujte dete

Pre nego što krenete na zimovanje povucite dete iz vrtića i izbegavajte gužve kako dete ne bi dobilo virus i razbolelo baš pred put. To može da bude vrlo nezgodno.

Birajte bliže destinacije

Birajte destinacije do kojih se ne putuje puno. Dug put utiče na dete, pa može biti nervozno, plačljivo i nestrpljivo da što pre stigne. Kako biste sve to izbegli, birajte destinacije koje se nalaze na bližoj relaciji. Naša preporuka jeste Bugarska. Ski centri Bansko i Borovec su idealni za zimovanje porodice sa malom decom.

Utoplite dete

Ono što je najvažnije je da dete ne bude znojavo na hladnoći i snegu. Ponesite odgovarajuću garderobu, skafander, kapu, šal i rukavice. Utopljavanje je jako bitno, pogotovu prvih dana kada se još dete adaptira na hladnoću i planinu.  

Sunce i zimi može biti opasno

Zubato sunce može biti opasno isto kao i leti kada su visoke temperature. Obavezno ponesite kremu sa zaštitnim faktorom kao i balzam za usta. Zaštitite lice detetu, a posebno obratite pažnju na osetljiva područja, a to su nos i usta. Kako biste zaštitili oči, ne zaboravite adekvatne naočare. One pružaju zaštitu od sunca i vetra. Najbolje bi bilo da birate naočare sa zaštitnim faktorom.

Skijanje ili sankanje

U nekim zemljama je tradicija da deca već sa dve godine skijaju. Kod nas se međutim praktikuje da deca stanu na skije sa četiri godine. Ukoliko se detetu ne dopadne ideja o skijanju, nemojte insistirati, možda još uvek nije dovoljno sazrelo da bi skijalo. Ovde pogledajte nekoliko ideja kako može da se iskoriti odmor na snegu. Tu su u svakom slučaju, sanke i igre na snegu koje deca najviše vole. Kada se dete umori od igre, ubedite ga da ode na spavanje. Nema lepšeg sna, od onog koji dođe nakon igre na snegu i svežem vazduhu.

Nemojte ići napolje po svaku cenu

Ukoliko vidite da je mećava, previše niska temperatura ili jako duva vetar, nemojte izvoditi dete napolje. Najvažnije je ne preterivati ni u čemu, pa ni u boravku napolju. Objasnite detetu, da ćete izaći čim se budu poboljšali vremenski uslovi.

Na kraju nam još ostaje da vam poželimo srećan put. Sigurni smo da ćete se sa zimovanja vratiti odmorni, srećni i što je najvažnije zdraviji. A ukoliko je ovo prvo skijanje i za vas, evo par saveta kako da se pripremite za skijanje (http://welove2ski.com/beginner-skiers).

This entry was posted in Saveti. Bookmark the permalink.