Skijanje: Zell am See, Austrija

zell am see skijanje

Skijanje u Austriji okružen prelepom prirodom je uvek moj izbor broj 1. Na 814km od Beograda, nalazi se mesto Zell am See, smešteno pokraj predivnog jezera iznad kojeg se izdiže planina do visine od 1965 metara nadmorske visine. Ovo mesto je prelepo kako zimi, prekriveno snežnim pokrivačem, tako i leti, prepuno zelenila i sa pogledom na prelepo plavo jezero. Kada smo pre par godina krajem marta otišli ovde na skijanje, ostali smo zatečeni prirodnom lepotom koja nas je tamo dočekala.

Veći deo puta od Beograda do tamo je autoput (preko Hrvatske i Slovenije), tako da se do skijališta stiže relativno brzo. Smeštaj u mestu smo našli dosta povoljno preko Booking sajta i bili smo jako zadovoljni apartmanom. Jedina stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom rezervisanja apartmana u Austriji je ta da se čišćenje apartmana dodatno naplaćuje, što je uglavnom označeno kao dodatni trošak koji nije uključen u cenu, ali pošto se čišćenje kreće oko 50ak evra, obratite pažnju da tako nešto ne previdite.

zell am see skijanje

Skijalište iznad Zell am See-a, Schmitten, je srednje veličine i jako je lepo uređeno. 77 kilometara staza je na raspolaganju skijašima na ovom skijalištu, koje je pogodno i za početnike i za iskusne skijaše. Transfer autobusi koji vas voze do početne stanice gondole su besplatni ukoliko imate važeći ski pass. Takođe možete uživati i u večernjem skijanju sa pogledom na noćna svetla grada. Skijašima su na raspolaganju 26 žičare i nekoliko preslatkih restorana sa prelepim pogledom na jezero i okolinu. Kako je ovo skijalište relativno niže, od 800 do 1965 metara nadmorske visine, zavisno od godine, na ovom skijalištu se možete nadati snežnim stazama od početka decembra do kraja aprila, oni se trude ukoliko to temperature dozvoljavaju da staze ceo taj period budu prekrivene snegom. Cena ski pass-a za 6 dana skijanja na Schmitten-u i Kaprunu (obližnjem glečeru, o njemu će biti reči drugom prilikom) je za vreme najjače sezone 246 evra za odrasle, dok je od 18. marta do 8. aprila 236 evra. Ukoliko želite da i sami doživite ove staze makar od kuće, možete gledati snimke kamera uživo postavljenih na skijalištu preko njihovog sajta.

zell am see skijanje

U poslepodnevnim satima možete se ili prošetati mestom koje je jako simpatično ili otići u nabavku (najveći supermarket u mestu je Merkur koji se nalazi kod kružnog toka). Ukoliko ste pre za neki vid opuštanja onda možete posetiti odličan spa centar Tauern Spa čiji spoljašnji grejani bazeni gledaju na vrhove planina koje ga okružuju. Ovaj spa centar se prostire na 20000 metara kvadratnih gde možete uživati u izboru 13 sauna i parnih kupatila, kao i u 12 bazena. Cena ulaznice za Spa centar je 19.5 evra za 3 sata relaksacije radnim danima, a 22 evra vikendom. Celodnevna ulaznica je 26.5 evra za radne dane i 29 evra vikendom. Mi smo bili oduševljeni spa centrom i moram priznati da je 3 sata nama bilo i više nego dovoljno.

Ukoliko volite da uživate u skijanju, šetnji i opuštanju, onda je Zell am See pravo mesto za vaš skijaški odmor. Može se reći da ovde ima toliko mogućnosti za razne aktivnosti, da čak i oni koji nisu skijaši bi uživali u odmoru na ovom mestu.

This entry was posted in Austrija. Bookmark the permalink.