Leto na Kopaoniku

Mi Srbi umemo samo da se žalimo kako Srbija nema more. Divne reke i planine zanemarujemo, umesto da se okrenemo prednostima, a ne nedostacima naše zemlje. Šta u sred leta da radite na planini, pitate se.

kopaonik

Postoji vrsta ljudi koja, verovali ili ne, ne voli leto i vrućinu. Upravo za takve ljude leto na Kopaoniku je idealno. Savršenih prolećnih 23 stepena, povetarac i svež planinski vazduh. Sezona na Kopu ne prestaje s topljenjem snega, ona samo menja pravac. Leti je Kopaonik odlično mesto za planinarenje, voženje planinskih bicikala, potrebno je vreme i umeće za istražiti na čemu se nalazio sav taj sneg. Udahnuti sveži vazduh, doživeti ovu veličanstvenu planinu na drugačiji način. Mnogo je načina kako da se leti zabavite na planini.

Kopaonik je leti živo mesto. Mnogi se, na njihovom putu ka letovanju u Grčkoj, zaustavljaju ovde da prenoće, napune stomak i pluća ili jednostavno pobegnu od vrelih gradskih pločnika. Kopaonik nudi mnogo restorana, kafića, supermarketa i suvenirnica. Centar grada nije veliki, tako da ste o čas posla svuda i pešice.

Leto na Kopu ne mora da isključi kupanje. Postoje i ovde u blizino bazeni i prirodna jezera. Veliki hotelski lanci u svojoj ponudi imaju i spa programe, ukoliko vas planinarenje umori, ovde možete opustiti svoje mišiče i svoj mozak. Mnogo je prirodnih jezera i reka. Kako su reke na putu kroz planinski predeo, obavezno se uputite u otkrivanje jer ćete naići na divne vodopade poput Jelovarnika. Da li ste znali da na Kopaoniku imate priliku da vidite gejzir uživo? Prirodni rezervat Metođe krije gejzir hladne vode, čiji vodeni mlaz dostiže visinu i do šest metara. Preporučujemo vam da obiđete Nebeske stolice, da se provozate žičarom do Pančićevog vrha, vodopade Markov kamen, Kadijevac, kao i gradić Jošaničku banju.

Pored toga, leti možete da se isprobate u paraglajdingu, letećem pogledu sa visine Kopaonika. Leti se ski staze pretvaraju u prostor za učenje jahanja ili za učenje rukovanjem lukom i strelom. Odlična zabava za celu porodicu kou obavezno morate isprobati je i vožnja boba po šinama.

Pogled sa visine koja ostavlja bez daha moguć je sa najvišeg vrha Srbije, Pančićevog vrha koji se nalazi na 2017 metara nadmorske visine. Do ovog vrha postoji više staza, a za one malo van kondicije postoji i jedna žičara koja vozi do gore.

Kao idealan dnevni izlet mogla bi se uračunati i ruta po obližnjim manastirima. Unutar ovih drevnih divnih zdanja definitivno imate beg od vrelih srpskih leta. Dakle, odmah po dolasku na Kopaonik, kartu u ruke i u planiranje obilazaka. Sa Kopaonika imate jedinstvenu priliku da posetite naše srednjovenkovne tvrđave i utvrde, Ras, Maglič, Koznik i drugi su naši spomenici vremena koji su odlična prilika da steknete uvid u srpsku istoriju i da vidite kako su pre naši narodi gradili i živeli.

Leto na Kopaoniku puni pluća, ali bukvalno. Netaknuta priroda, prirodni rezervat i nacionalni parkovi, puni su drveća koje nije zagađeno smogom i koje zaista pravi čist vazduh. Koji god pravac da izaberete, nećete zalutati, staze su dobro označene.

Sada kada sve ovo znate, ne dopustite da vam Kopaonik bude samo zimska ili usputna stanica, dajte letu na Kopaoniku šansu.

This entry was posted in Leto, Planinarenje, Srbija. Bookmark the permalink.