Najbolja skijališta Francuske

skijanje francuska

Alpi predstavljaju najviši planinski venac u Evropi. Protežu se kroz osam zemalja, među kojima je i Francuska. Njihov najviši vrh je Mon Blan, koji se nalazi na 4809 metara nadmorske visine i nalazi se na granici između Italije i Francuske. Francuska je zemlja prepuna: visokih planinskih vrhova (preko 3000 metara), skijališta i uređenih turističkih mesta. Uz Italiju i Austriju ima najmodernija i najbolje uređena skijališta u Evropi gde se u nekim delovima sneg zadržava skoro tokom cele godine. U oblasti Alpa nalazi se 400 potpuno opremljenih planinskih odmarališta. Smeštajne opcije su različite, od starih tradicionalnih  sela, preko skromnih naselja, do hotela visoke klase. Bez obzira na to da li želite aktivan, ili možda romantičan odmor, Francuska će vam to pružiti. Tako i ne čudi podatak da samo 80 najvećih francuskih skijališta može da primi milion turista.

Najpoznatiji grad je Šamoni, poznat po tome što su se u njemu održale prve Zimske Olimpijske igre 1924.godine. Nalazi se u podnožju planine Mon Blan, na 1035 metara nadmorske visine, na tromeđi Francuske, Italije i Švajcarske. Šamoni predstavlja veliki skijaški centar, raspolaže sa 145 staza koje imaju ukupnu dužinu od preko 140 km. U ovom skijaškom centru postoji pet skijališta kojima je Šamoni okružen: Les Plandes, Grand Montets, Domaine de Balme, Brevent-Flegere i Les Houches. Pored mogućnosti bavljenja svim vrstama zimskih sportova, grad nudi i neverovatan noćni život.

chamonix

Skijaški kompleks Tri doline (Les Trois Vallees)

Najveći skijaški kompleks na svetu je poznat pod imenom Tri doline i nalazi se u administrativnoj jedinici (departmanu) Savoja u istočnoj Francuskoj. Radi se takođe o jednom elitnom i prestižnom ski-kompleksu koji se sastoji od tri skijališta. Skijališta su raspoređena između 1.300 i 3.250 metara nadmorske visine. Ukupna dužina skijaških staza iznosi 600 kilometara. Razlikuju se 37 teških (crnih), 115 srednje teških (crvenih), 120 blagih (plavih) i 56 početničkih (zelenih) staza. Oko 200 ski-liftova povezuju 25 planinskih vrhova. Tu je i šest gondola na visini iznad 3.000 metara čiji ukupni kapacitet prevoza iznosi oko 300.000 skijaša na sat.

  1. Dolina Belvil

Najveće skijalište među trojkom je Dolina Belvil koje se sastoji od turističkih mesta – Saint Martin de Belleville, Les Menuires i Val Thorens. U njoj se prostire 300 kilometara skijaških staza.

  1. Dolina Meribel

Dolina Meribel (Méribel) se nalazi u samom srcu Tri doline. Četiri mestašca koja ga čine su raspoređena između 1.350 i 1.750 metara nadmorske visine. Samo skijalište čini 150 kilometara ski-staza od kojih su dve olimpijske, 16 gondola i 2 snoubord parka. Meribel je poznat po burnom noćnom životu – kvalitetnim koncertima i žurkama koje traju do zore.

  1. Dolina Kurševel

Ski-centar Kurševel (Courchevel) važi za najstariji, sagrađen je 1946. godine. Sastoji se od četiri razdvojena mestašca koja se nalaze na 1.300, 1.550, 1.650 i 1.850 metara nadmorske visine. Mesto Moriond se preporučuje onima koji  su početnici u skijanju, a porodičnim ljudima i onima koji su željni mira se preporučuje gradić La Tania.

skijanje francuska

Skijaški kompleks i regija Ser Ševalje (Serre Chevalier)

Skijaški kompleks Ser Ševalje se nalazi na samoj granici sa Italijom. Deo je departmana Gornji Alpi (Hautes Alpes) u jugoistočnoj Francuskoj. Radi se o najstarijem skijaškom kompleksu u Evropi. Kompleks se sastoji od velikog broja staza čija dužina iznosi 250 kilometara i broji 62 ski-lifta. Najveći je broj staza srednje teške kategorije. Sam kompleks se sastoji iz velikog broja mesta od kojih je grad Brijanson najveći. Brijanson je spoj stare i moderne arhitekture. Građevine koje datiraju iz 17. veka su pod UNESCO zaštitom. Brijanson je poznat kao najviši grad zapadne Evrope. Najmirnije i najmanje mesto je Le Monêtier, a za skijanje je najbolje mesto Chantemerle. Najviši vrh je Pic de L’Yret i nalazi se na 2.830 metara nadmorske visine. U mestu Villeneuve se nalazi turistička atrakcija – ledena pećina. Odnos cene i kvaliteta je najbolji upravo za kompleks Ser Ševilje. Ukoliko vam je stalo do luksuza i glamura više nego do skijanja, onda Ser Ševilje nije za vas.

Skijaški kompleks Lespas Kili (L’Espace Killy)

Kompleks Lespas Kili takođe pripada departmanu Savoja. Naziv je dobio po skijašu i trostrukom dobitniku olimpijske medalje Žan-Klod Kiliju (Jean-Claude Killy). Ukupna dužina ski-staza iznosi 300 kilometara. Kompleks se proteže od 1.550 do 3.450 metara nadmorske visine. Kompleks se sastoji iz dva skijališta – Val d’Isère i Tignes. Ukoliko želite da pešaka pređete s jednog skijališta na drugo, morate preći preko zaleđenog jezera. Ski-sezona ovde traje čitave godine. Kompleks se sastoji iz 96 ski-liftova, 137 staza, 2 snoubord parka i 330 topova za veštačko osnežavanje. Staze su dugačke, tako da u proseku spuštanje traje sat vremena. Veliki broj off-pista je poslastica za profesionalne skijaše. Za one koji planiraju doći kolima je važna informacija da se parking po danu jako skupo plaća (oko 70 evra dnevno).

skijanje francuska

Val d’Isére 

Iznad skijališta, na 3.488 metara nadmorske visine, nalazi se glečer Pissaillas. Samo mesto odlikuje stara kamena arhitektura. Skijalište je na prvom mestu namenjeno profesionalcima. Ovde se održava Svetski kup u alpskom skijanju. To je jedan od razloga zašto je ovo skijalište izuzetno skupo i elitno.

Tignes

Tignes je poznato po glečeru Grande Motte koje se nalazi na 3.656 metara nadmorske visine. Tignes se sastoji od pet mestašaca od kojih su najposećenija Le Lac i Val Claret. Tignes je nešto pristupačniji kada su cene u pitanju od Val d’Isére. Ukoliko se odlučite na Tignes, nemojte zaobići provod u noćnim klubovima Yeti i La Poste.

skijanje francuska

Skijaški kompleks Port du Solej (Portes du Soleil) 

Kompleks Port du Solej se prostire u Francuskoj i Švajcarskoj. U Francuskoj se nalaze osam mesta i skijališta, u Švajcarskoj četiri. Poznat je i pod nazivom „Kapija sunca”. Ovde na skijama možete preći francusko-švajcarsku granicu. Kompleks se proteže na nadmorskoj visini između 1.000 i 2.460 metara. Dužina izuzetno širokih ski-staza iznosi 650 kilometara, a broj ski-liftova je 212. Najviše ima plavih i crvenih staza.

Za veliku ponudu popusta na putovanja uključujući i skijanje posetite Turističku štedionicu (www.turistickastedionica.rs)

Do sledećeg pisanja

 

This entry was posted in Francuska and tagged , , . Bookmark the permalink.