Skijanje u Bugarskoj

pirin bugarska bansko

Iako ja lično imam najlepša iskustva sa skijanjem u Austriji, od mnogih skijaša sam čula dosta lepih iskustva i sa skijanja u Bugarskoj (dosta informacija se može naći na ovom sajtu), pa sam iz tog razloga odlučila da ovaj članak posvetim kratkom pregledu svega što se nudi skijašima u Bugarskoj, a u nekom drugom članku ću detaljnije opisati neka od ovih skijališta.

Bansko – HIT poslednjih godina…

bansko skijanje

Za Bansko kažu da je najkvalitetniji ski centar u Jugoistočnoj Evropi. 540 km udaljen od Beograda, 930m nadmorska visina, smešten na obodu planine Pirin. Kažu da je Bansko prva alternativa za Alpe, zato što ima mešavinu ski staza, od blago kosih do strmih. Ovaj grad pored ski staza i gostoprimstva, nudi prelepu prirodu, kulturno nasleđe, tradicionalnu hranu i piće.

Bansko je pravo mesto ukoliko volite skijanje i lepo vreme. Svi hoteli (ponudu nekih od njih možete pogledati ovde) imaju prevoz do gondola, a gondolom do žicara imate nekih 30 min voznje. U Banskom postoje dva ski centra: Chalin Valog (1100-1600 m) i Shiligarnika (1700-2500 m). Ukupna dužina ski staza u Banskom je 70 km. Takođe postoji snowboard park za sve ljubitelje ovog sporta. Skijalište je opremljeno sa najsavremenijim žičarama (1 gondola, 6 žičara i 7 ski-liftova). Ne morate da brinete zbog snega jer njega uvek ima, ako ne pada onda se puste topovi za veštacki sneg koji nadoknađuju potrebnu količinu za staze. Prosečna temperature u januaru je -2 stepena.

Zanimljivo je to da pored skijanja možete uzivati i u spa centrima. Sve više postaje popularnije mesto Banya koji ima više termalnih izvora, a samo na nekih 5 km udaljen od Banskog.

Borovec – najstariji skijaški centar u Bugarskoj

borovec skijanje bugarska

Borovec (slika preuzeta sa sajta http://www.snow-forecast.com)

Borovec je jedna od omiljenih destinacija putnika iz Srbije. Nalazi se na planini Rila na nadmorskoj visini od 1350 m, ima 24 uređene staze, a ukupna skijaška površina iznosi 58 km.

Takođe je najstariji skijaški centar u Bugarskoj, a zanimljivost je ta da je dva puta bio domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju. Sastoji se od tri oblasti za skijanje Sitnjakovo, Jasterbec i Markudjik. Borovec je bogat sadržajima za zimske sportove. Najduža staza je 12 km. Ima 18 snow board staza, 16 ski liftova.

Temperatura je retko ispod 5 stepeni tako da je idealna za zimske sportove, visina snežnog pokrivača je oko 1.5 m i ima ga od decembra do kraja aprila. Pored snega i zimskih sportova na Borovecu mozete okusiti i tradicionalnu bugarsku hranu. Možete posetiti neki od brojnih restorana i mehana, a možete videti i ski karneval koji se održava svake nedelje u noćnim satima.

Razlog i Pamporovo – reč, dve…

Razlog je mali ski centar koji se nalazi na jugozapadu Bugarske. Od Banskog udaljen samo 7 km, tako da ako ste smešteni u ovom mestu, nećete imati problema sa prevozom do ski staza jer svi hoteli nude autobuski prevoz. Ukoliko niste posetili ovo mesto, sada je pravo vreme. Neverovatan pogled na planine Rila i Pirin, kuce starog grada koje su izgradjene 30-tih godina, parkovi i duh viševekovne tradicije je ono što čini ovo skijalište jedinstvenim.

Pamporovo (slika preuzeta sa sajta http://www.snow-forecast.com)

Pamporovo (slika preuzeta sa sajta http://www.snow-forecast.com)

Pamporovo je najjužnije skijalište u Bugarskoj, na ograncima južnih Rodopa u pokrajini Smoljan, na nadmorskoj visini od 1620m, u podnožju vrha Snežnik (1926m). Pamporovo je porodično mesto i najsunčaniji bugarski planinski centar gde je prosečna temperatura u januaru oko 3 stepena.

Pozdrav do sledećeg članka

via GIPHY

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.